Prednosti video kampanja na društvenim mrežama

Autor teksta
Picture of Kliping

Kliping

Cover-blog

Video se već godinama smatra dominantnim sadržajem na društvenim mrežama, ali njegova upotreba i dalje raste, kako za zabavu tako i za reklame. 

Preko 50% korisnika je zainteresovano za video koji plasiraju brendovi i firme koje voli. Ovo se odražava i na marketing strategije i na sadržaj koji ti brendovi kreiraju. (HubSpot)

Dok TV reklame mogu povećati prepoznatljivost brenda za oko 40%, prepoznatljivost brenda koji koristi Facebook video reklame optimizovane za moblne uređaje može porasti za 67%.

Na TV reklame se troše oko 20 puta veći budžeti nego na video reklame na Facebook-u, dok je reach TV reklame samo 2 puta veći od reach-a Facebook videa. (Hootsuite)

Treba pomenuti da je ukoliko je target grupa dobro određena Facebook reklama mnogo efektnija od TV reklame, kao i da je jeftinija gledano po svakoj pogledanoj reklami. 

Broj biznisa koji u svojoj online marketing strategiji koriste video porastao je sa 63% prošle godine na 81% ove godine. Razlog tome je između ostalog i činjenica da više od 83% marketara tvrde da video sadržaj ima najbolji ROI. (Hubspot)  Od svih društvenih mreža 81% biznisa bira Facebook za plasiranje svojih video reklama. (Buffer)

Statistike sa društvenih mreža pokazuju i neke impozantne brojke:

  • U poređenju sa tekstualnim ili foto sadržajem, video na društvenim mrežama generiše  1200% više share-ova. (G2 Crowd)
  • Traffic kampanje koje koriste video imaju 300% bolje rezultate od onih koje koriste fotografiju. (Marketing Sherpa)  
  • Kada je reč o konverzijama, upotrebom videa možete povećati stopu konverzije za 80%. (Unbounce)

Većina ljudi društvene mreže koristi preko mobilnog telefona, čak 75% videa je pogledano upravo na mobilnom, pa je neophodno da i video sadržaj bude optimizovan za te uređaje. (eMarketer)

To znači prilagoditi dužinu videa, odnosno skratiti ga i odmah na početku prikazati nešto relevantno za vaš biznis što će privući pažnju korisnika, kako bi se zaustavio baš na vašoj reklami i pogledao je do kraja. 

Statistika videa na društvenim mrežama: (Ad Age)

  • 20% korisnika prestaće sa gledanjem videa tokom prvih 10 sekundi
  • 33% korisnika prestaće da gleda video tokom prvih 30 sekundi
  • 45% korisnika prekinuće video pre nego što pogleda 1 minut sadržaja
  • 60% korisnika prestaće da gleda video tokom prva 2 minuta

Takođe treba prilagoditi i dimenziju samog videa imajući na umu ekran mobilnog telefona – ukoliko se odlučite za vertikalni ili 1:1 video, vaša reklama će biti dominantnija na ekranu korisnika nego ako koristite horizontalni video.

Kada je reč o zvuku treba uzeti u obzir na kojoj platformi plasirate video:

  • 85% videa na Facebooku se gleda sa potpuno utišanim zvukom (Digiday)
  • 70% Instagram Story-ja se gleda sa uključenim zvukom (Mediakix)

Imajući ovo u vidu, ukoliko želite da budete sigurni da je cela poruka vašeg videa stigla do korisnika, trebalo bi u videu da imate titlove celog teksta ili bar ispise nekih važnijih delova kako biste korisnike zainteresovali da uključe zvuk.

Da li ćete pratiti trendove, poslušati brojeve i u svoju marketing strategiju uvrstiti video sadržaj ili ćete se držati sigurnih standardnih reklama, na vama je da odlučite

Pogledajte još