GENERACIJA Z SE OPUŠTA UZ VIDEO

Autor teksta
Picture of Kliping

Kliping

Savremeni život je pun stresa. Starije generacije bi posle napornog dana ili stresne situacije za opuštanje verovatno odabrale šetnju u prirodi, čitanje knjiga i slično, ali ima i onih koji bi uzeli telefon ili tablet, otišli na YouTube i pronašli umirujuće video zapise. Za pripadnike generacije Z nema dvoumljenja, oni bi uradili upravo to. Tako barem pokazuje nedavno istraživanje Ipsosa sa hiljadama ispitanika generacije Z od kojih 83 odsto koristi YouTube za gledanje umirujućeg sadržaja koji im pomaže da se opuste. I to više nikoga ne čudi. Generacija Z egzistira u video svetu.

Relaks uz video

Generacija Z je mlada, najstariji imaju samo 25 godina, ali ona je glavna sila u oblikovanju međunarodnih aktuelnih trendova kako onlajn tako i u stvarnom svetu. Biti svestan njihovih potreba i interesovanja ključ je za kreiranje relevantnih poruka i povezivanje sa njima na dubljem nivou.

Marketinški stručnjaci su, reklo bi se, nekako uspeli da izađu na kraj sa milenijalcima, generacijom koja u tom smislu važi za najistraženiju kada je reč o marketingu, ali sa generacijom Z stvari idu malo teže. Njihova interesovanja se u mnogo čemu razlikuju od prethodnih generacija. To je generacija digitalnih domorodaca koji su navikli ne samo na dostupnost informacija, već i na njihovu brzinu i neposrednost. Zato bi komunikacija sa njima trebalo da bude koncizna i vizuelna. Za razliku od milenijalaca koji više vole da komuniciraju putem teksta, generacija Z komunicira putem slika i na više ekrana istovremeno. Ključ marketinga i komunikacije sa generacijom Z je specijalizovana, lična komunikacija koja naglašava individualnost i u prvi plan stavlja video. Fokusiranost ove generacije na video sadržaje postala je izazov i za Facebook, koji planira da transformiše svoj feed kako bi ga prilagodio TikTok formatu i tako privukao generaciju Z. Da li će Facebook tom promenom uspeti da privuče ovu publiku, tek ćemo videti, ali evo šta bi brendovi i proizvođači trebalo da znaju o ovom ključnom trendu gledanja video sadržaja generacije Z, kako bi bolje razumeli trenutni način njihovog razmišljanja. Jer, oni se uz video informišu, edukuju, zabavljaju, ali i relaksiraju od stresa.

Striming uživo iz prirode

Putovanje iz fotelje nikad nije bilo tako lako i primamljivo kao danas. Putopisni video snimci udaljenih mesta dostupni su na samo jedan klik. Za generaciju Z, YouTube je polazište za ova putovanja – 90 odsto kaže da je gledalo video koji im je pomogao da se osećaju kao da su na drugom mestu.

YouTube ima ogromnu biblioteku umirujućih video snimaka o dalekim destinacijama i svetu prirode. Popularni formati uključuju prenose životinja uživo i impresivne filmove o prirodi koji traju više od 10 sati, često kombinovanih sa meditativnom muzikom. Eterični vizuelni prikazi i nežna muzika, pomažu generaciji koja je u punoj snazi u epohi stresa da se opusti, čak izaspe.

ASMR video snimci ne gube na popularnosti

ASMR je skraćenica za autonomni senzorni meridijalni refleks. Kada govorimo o ASMR video snimcima, govorimo o umirujućim, često sedativnim video zapisima koji obično uključuju mirne prizore i zvukove. Ovaj sadržaj često prikazuje ljude koji šapuću (ili ispuštaju tihe zvuke), češljaju kosu, crtaju, povlače prstima po nekoj finoj teksturi, sa idejom da kreiraju sadržaj koji gledaocima pruža mogućnost da osete unutrašnji mir, da se opuste i da im daju blagi osećaj peckanja po glavi i telu.

Iako se ova vrsta „masaže mozga“ nekima može smatrati nejasnom, brojke govore drugačije. Samo u 2021. bilo je više od 65 milijardi pregleda video snimaka u vezi sa ASMR na YouTube-u.

Čak se i velike institucije pridružuju trendu. Muzej Viktorije i Alberta u Londonu, na primer, ima video plejlistu „ASMR u muzeju“ u kojoj prave umirujuće ASMR zvuke sa artefaktima iz svoje kolekcije.

Nostalgija i gledanje starih klipova

Ipsosovo istraživanje pokazalo je rastuće interesovanje među generacijom Z za gledanje starijih snimaka u svrhu opuštanja. Oni se često vraćaju na ranije objavljene i već pogledane video zapise na svojim omiljenim kanalima, ali vole i stare snimke sa nostalgičnim prizvukom. 69 odsto generacije Z kaže da se često vraćaju kreatorima ili sadržaju koji im se čini utešnim i smirujućim, a čak 82 odsto kaže da je koristilo YouTube za gledanje sadržaja koji im budi osećanje nostalgije. To je nešto kao YouTube ekvivalent gledanju reprize omiljenog filma ili TV emisije koju volimo.

Generacija Z čak ponovo gleda svoje omiljene kreatore kako rade obične stvari tokom dužeg vremenskog perioda – vlogove u okviru kojih kreator kuva, čita, bavi se baštovanstvom, crta… Pogotovu ako ih prati umirujuća muzika.

Kako privući generaciju Z?

Generacija Z odrasla je usred tekuće pandemije i klimatske vanredne situacije, pa su pojedinci dobro upoznati sa tenzijama i anksioznošću. Ono što nam Ipsosovo istraživanje donosi jeste uvid u mladu generaciju koja se nosi sa stresom okrećući se umirujućim onlajn video zapisima. Oni vide YouTube kao bezbedan prostor gde mogu da pritisnu plej i opuste se. Marketinški stručnjaci bi trebalo da budu svesni toga, kao i navika koje je generacija Z formirala. Njeni pripadnici će uvek tražiti relevantan sadržaj koji dodaje vrednost njihovim životima i ako to već niste uzeli u obzir, možda je sada trenutak da uključite ove nijansirane uvide u svoje kampanje kako biste se povezali sa generacijom Z na dubljem nivou. Budite prisutni tamo gde ova generacija sigurno jeste, na primer u partnerstvu sa YouTube kreatorom koji je poznat po stvaranju dugih, umirujućih video snimaka. Ili ponovo razmislite o svojim kreativnim planovima za predstojeću kampanju. Kada želite da izgradite veze sa svojim mladim klijentima, uverite se da se osećaju sigurno i bezbedno. U prošlosti su mlade generacije obično bile povezane sa glasnom muzikom, preuzimanjem rizika i kratkim rasponom pažnje, ali ti stereotipi ne važe za generaciju Z. Ona prevashodno pokušava da se izbori sa životnim stresom… kao i svi ostali.

Pogledajte još