OPTIMIZUJTE MEDIJA MONITORING – SMANJITE BUKU I NE PROPUSTITE DA BUDETE POMENUTI

Autor teksta
Picture of Kliping

Kliping

Monitoring medija nesporno je najvažniji alat za PR profesionalce. Uostalom, kako biste na drugi način najpotpunije pratili šta svi govore o vama, otkrili rezultate svojih napora u odnosima s medijima ili krizu pre nego što nastupi? Medijsko istraživanje uvek dolazi sa izazovom obezbeđivanja toga da njegovi parametri budu podešeni tako da hvataju sve relevantne objave, a istovremeno eliminišu većinu buke tj. one nerelevantne.

S druge strane, za brendove nikada nije bilo važnije nego danas da strategiju svoje komunikacije planiraju unapred, s obzirom na digitalizaciju i dominantnost društvenih mreža putem kojih se mišljenja i impresije dele brzinom svetlosti. Profesionalci u marketingu i komunikacijama moraju biti agilni, okretni i kreativni u svom pristupu projektima, ako žele da budu u toku sa najnovijim trendovima, izgrade trajne odnose sa potrošačima, klijentima i drugim zainteresovanim stranama i prodaju proizvode. Za takvu fleksibilnost najvažnije je razumevanje okruženja u kom poslujete, a do njega se dolazi korišćenjem podataka i uvida iz aktivnosti ciljane publike, konkurenata i medija odnosno društvenih mreža. Međutim, da bi ti podaci bili relevantni potrebno je da preduzmete par koraka.

Smanjenje buke

Eksplozija digitalnih medija u aktuelnim vremenima vrlo lako može dovesti do  preopterećenja beskorisnim sadržajima. S tim u vezi, da vam se ne bi dogodilo ono što je Šekspir okarakterisao kao „mnogo buke ni oko čega“ tj. da ne biste kao rezultat medija monitoringa dobili previše nerelevantnih rezultata i doveli sebe u situaciju da potrošite previše vremena na prebiranje pominjanja, najpre je bitno da se sami, onoliko koliko je to u vašoj moći, potrudite da vam izvori budu mesta na kojima ćete doći do svoje ciljne grupe i dobiti relevantne povratne podatke.

Kada dođete do samog medija monitoringa, od vitalnog je značaja da se zapitate šta smatrate relevantnim i važnim informacijama. Da li vam je potrebno da vidite svaki poslednji pres kliping i tvit o svom brendu ili ste zabrinuti samo šta o vama piše određeni tip medija? Kako tehnike analize podataka postaju sve sofisticiranije, postoje pametniji načini da se obezbedi relevantnost. To uključuje označavanje sadržaja prema različitim oblastima interesovanja, davanje prioriteta sadržaju prema uticaju izvora ili verovatnoj stopi pamćenja čitalaca. Ukoliko ne umete sami da odredite koji su vam izvori najrelevantniji, zatražite savet od stručnjaka, koji će vam pomoći da izgradite relevantne profile pretrage koji beleže relevantne vesti. Isto važi i za ključne reči. Može biti primamljivo izvršiti što širu pretragu, ali ako ima previše pogodaka, potrebno je vreme da se među njima pronađe relevantna vest.

Organizujte pretrage za praćenje medija prema tipu medija

Kako je danas pojam medija veoma širok, neophodno je da vam pretrage budu organizovane u tri kategorije –onlajn, tradicionalni i društveni mediji. Da biste dobili najrelevantnije podatke neophodno je da budete konkretni u onome što želite da dobijete od medija monitoringa, pogotovu kada se radi o monitoringu društvenih mreža, jer je potencijal za buku tamo najizraženiji. Kod istraživanja ključnih reči, ovde je veoma bitno da se fokusirate na heštegove ili skraćene verzije ključnih reči u zavisnosti od društvene platforme, s obzirom da su na njima sve dominantnije skraćene verzije svega, pa i ključnih pojmova.

Kada je reč o tradicionalnim medijima, pretraga štampe može biti šira nego na društvenim mrežama, jer su manje šanse za dobijanje nerelevantnih podataka i u toj sferi sigurno nećete želeti da propustite relevantna pominjanja. U svakom slučaju, dostupna je opcija sažetih izveštaja, u kojima Kliping agencija od celog prikupljenog sadržaja kroz monitoring izdvaja samo one relevantne vesti i bez duplikata, ali o tome će više reči biti u jednom od narednih tekstova kada ćemo govoriti o tome kako da kroz sažete izveštaje dodatno uštedite vreme.

Optimizacija vašeg praćenja medija zavisi od balansa

Smanjenje obima bespotrebnih informacija uz istovremeno osiguravanje da nećete propustiti relevantno pominjanje u medijima jeste balansiranje, koje ćete na kraju morati sami da shvatite na osnovu svojih ciljeva i nivoa udobnosti. Verovatno svaki stručnjak za medija monitoring će vam reći da, na koncu, treba biti po malo i fleksibilan kada su u pitanju irelevantni podaci. Ako vidite apsolutno nula irelevantnih pominjanja u nekoj temi, koje su šanse da ste pronašli savršenu ravnotežu? Verovatnije je da tema filtrira više nego što bi trebalo i da se propuštaju i neka relevantna pominjanja. Ako je hvatanje svakog pojedinačnog pominjanja važno, zabacite malo širu mrežu, a ako je efikasnost važnija, onda je filtrirajte dok buka u potpunosti ne nestane.

Pogledajte još