Odnosi sa medijima imaju sve manji udeo u odnosima s javnošću?

Autor teksta
Kliping

Kliping

Istraživanja pokazuju da odnosi sa medijima više nisu jedna od najbitnijih delatnosti sektora odnosa s javnošću. Ova godina donela je mnoge promene, ali izveštaji objavljeni u toku 2020. pokazuju da data situacija nije uzročno posledična, već su promene kojima se bavimo počele da se dešavaju mnogo ranije.

 

 1. Odnosi sa medijima nisu više glavna PR usluga?

Izveštaj kompanije Talkwalker doneo je iznenađujuće zaključke – odnosi sa medijima zamenjeni su drugim servisima.

Koji su to novi servisi? Talkwalker istraživanje kaže:

 1. Društvene mreže (77%)
 2. Content marketing (77%)
 3. Influenser marketing (67%)
 4. Građenje linkova za SEO optimizaciju (56%)

Pored ovih brojki koje direktno menjaju svest o odnosima s javnošću u 2020. godini u izveštaju su se našle još neke interesantne statistike:

Merenje – PR stručnjaci se i dalje u najvećem broju slučajeva referišu na tradicionalne medije, a samo 38% njihovih izveštaja se bavi analitikama influenser kampanja.

Influencer engagement – u najvećem broju slučajeva PR službe ostvaruju saradnje sa influenserima sa ciljem povećanja interakcije sa pratiocima i to kroz darivanja (49%) koja prati određeni događaj (41%), kao i kroz affiliate marketing (30%).

Engagement vs. share of voice – istraživanja pokazuju da polovina (52%) ispitanika prepoznaje engagement kao ključnu metriku u merenju uspešnosti kampanja, dok 17% smatra share of voice najvažnijim u praćenju rezultata.

Perspektiva – PR može i treba da teži širenju kroz druge usluge koje pruža, ali ne isključujući postojeće. Uvid koji je ovo istraživanje dalo pokazuje da odnosi sa medijima gube na važnosti u novim okolnostima, ali i dalje su neizostavan deo odnosa s javnošću. Novi servisi svakako treba da dopune ulogu odnosa sa medijima, a ne da ih zamene.

Svakako, engagement je jednostavnije pratiti što i jeste jedan od razloga za ovu “smenu generacija”, ali mora se imati u vidu šta se posmatra kao engagement. Share of voice je dugoročna strategija koja je daje instant rezultate, ali neminovno kreira relevantne referentne vrednosti.

O studiji – kompanija Talkwalker angažovala je YouGov kompaniju za istraživanja da sprovede globalno anketiranje 3.700 stručnjaka u oblasti marketing komunikacije. Izveštaj je objavljen u februaru 2020. godine, pre pandemije virusa COVID-19. Ceo izveštaj možete pročitati na linku. (https://www.talkwalker.com/case-studies/global-state-pr-2020)

 1. Najsnažniji i najslabiji atributi odnosa s javnošću

U Ujedinjenom Kraljevstvu, istraživanje Chartered Institute of Public Relations potvrdilo je nalaze gorepomenutog istraživanja kompanije Talkwalker.

Izveštavajući o istraživanju, Provoke Media (nekadašnji The Holmes Report) je napisao:

“Prvi put u istoriji, odnosi sa medijima nisu više u top tri aktivnosti PR-a, koje sada čine copywriting, PR programi i kampanje i strateško planiranje.”

Odnosi sa medijima ostaju četvrti na toj listi i zauzimaju 75% aktivnosti svih eksperata za komunikacije u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ono što je još zanimljivije jeste kako su ispitanici rangirali percipirane najjače atribute:

Na samom vrhu liste su: strateško razmišljanje, pisanje i emocionalna inteligencija.

Na dnu liste: usmena komunikacija i prezentovanje, organizacija vremena i tehnička potkovanost, kao što je kodiranje ili SEO optimizacija.

Perspektiva – Ukoliko želite da unapredite svoje profesionalne veštine, počnite sa svojim slabim tačkama. SEO, na primer, ne čine samo ključne reči. Ono što je najvažnije jeste razumevanje samih pretraga.

Kako možete unaprediti tehničke i SEO veštine? Postoji bezbroj besplatnih i povoljnih kurseva.

HubSpot nudi besplatne kurseve, uključujući i kurs o osnovama SEO. Platforma Moz takođe nudi kurs o SEO po ceni od 49$. Naravno, nećete pogrešiti ukoliko započnete neki od besplatnih kurseva koje nudi Google.

O studiji – CIPR je unajmila nezavisnu agenciju koja je specijalizovana za istraživanja kako bi ispitala 1.298 osoba u periodu od 18. novembra 2019. do 27. januara 2020. Izveštaj je objavljen u martu 2020.

Pročitajte ceo izveštaj na linku https://cipr.co.uk/CIPR/Our_work/Policy/CIPR_State_of_the_Profession_2019_20.aspx

3. Uticaji na oblikovanje korporativnih pozicija po pitanju društvenih problema

Prema godišnjem istraživanju PR stručnjaka od strane USC Annenberg, 84% njih smatra da bi korporacije trebalo da zauzmu stav u vezi sa društvenim pitanjima iz njihovog domena.

To se čini očiglednim. Ukoliko postoji interes, naravno da bi kompanija trebalo da bude deo takvog pitanja. Ipak, skoro trećina ispitanika (28%) smatra da bi kompanije trebalo da zauzmu stav koji nije povezan sa njihovim biznisom.

Koja su neka od društvenih pitanja za koje PR stručnjaci veruju da bi kompanija u kojoj rade trebalo da ima stav?

Na vrhu liste našla se inkluzija i raznolikost, zatim klimatske promene, zdravstvo, obrazovanje i rodna ravnopravnost. Značajno je naglasiti da je ovo istraživanje sprovedeno pre masovnih protesta u SAD-u pod nazivom Black lives matter.

Ko je najuticajniji u oblikovanju korporativne pozicije o društvenim pitanjima? Prema istraživanju:

 • Rukovodioci (22%)
 • Klijent (21%)
 • Zaposleni (12%)
 • Odbor (11%)
 • Akcionari (11%)

Mediji, vladini zvaničnici, influenseri i aktivističke grupe svrstali su se ispod prvih pet sa manje od 10% glasova.

Perspektiva – USC svake godine odabere temu za ovo istraživanje. Pre nekoliko godina to je bila etika, prošle godine PR tehnologija, a ove godine je posvećena aktivizmu. Ono što nam ova anketa govori jeste da bi preduzeća trebalo da reaguju i da prvo provere ključne zainteresovane strane.

O studiji – Istraživanje je sprovedeno online od 21. januara do 24. februara 2020. godine i obuhvatilo je 837 ispitanika. Više od polovine, njih 503, radi u agencijama, dok je njih 334 zaposleno in-house. Gotovo tri četvrtine (72%) ispitanika je iz SAD.

Pročitajte ceo izveštaj – https://annenberg.usc.edu/research/center-public-relations/global-communication-report

 

Ukoliko su vam ove studije interesantne, na linku https://www.swordandthescript.com/tag/pr-surveys/ možete pronaći slične objave koje ističu relevantne podatke iz desetina istraživanja iz ove industrije.

 

Izvor  https://www.swordandthescript.com/2020/08/media-relations-public-relations/?utm_source=organic-social&utm_medium=linkedin&utm_campaign=media-relations-falls

Pogledajte još