(Ne) brinite, struja (ne) će poskupeti

Autor teksta
Picture of Ivana Milošević

Ivana Milošević

Ivana Sajt 1140x420 (1)

Ekonomski stručnjaci, predstavnici vlasti mesecima unazad upozoravaju da nas čeka teška jesen – što zbog poskupljenja, inflacije, nedostatka hrane, novog talasa korone, ali i energetske krize. Dobra stvar je da nismo usamljeni jer je kriza globalnih razmera, a jedno od centralnih pitanja koje se u medijima postavlja je da li će biti dovoljno struje, i da li će i koliko poskupeti.

Analiza agencije „Kliping“ za prvih šest meseci 2022. godine pokazala je da se dnevno objavljivalo skoro 80 tekstova o struji. Od ukupnog broja objava, čak 40 odsto tekstova se odnosilo na cene i poskupljenje struje. Mišljenja su bila podeljena – od toga da za Srbiju nema zime, do navoda da struja treba da poskupi 20 do 40 odsto, a za privredu čak i 70 odsto. Generalno, najčešća pominjanja električne energije su svakako dnevne, servisne, informacije koje obaveštavaju građane o isključenjima. Mediji su pisali i o uvozu, cenama, štednji, krađi struje, ali i solarnim panelima, zelenoj energiji, vetroparkovima. Nisu izostala ni politička pominjanja kao što je ostavka Milorada Grčića, izbor novog v.d. direktora EPS-a, ali i saveti predstavnika vlade kako su naučili da uštede struju. Beležimo i afirmativna pominjanja kao što je takmičenje International Future Energy Challenge i projekat Evropske unije „EU za energetsko označavanje i eko-dizajn proizvoda“.

Analiza je pokazala da je svega pet odsto tekstova sadržalo savete kako da građani uštede struju i smanje svoje mesečne račune, mahom istih – upotreba jeftinije, odnosno noćne tarife, racionalnije korišćenje uređaja, štedljivih LED sijalicama…

Da li će struja poskupeti saznaćemo vrlo brzo, ali sa svim ostalim poskupljenjima, ušteda u ovom delu će svakom domaćinstvu sigurno značiti. Mi vas zato upućujemo na mnogobrojne tekstove koji vas mogu posavetovati kako da uz mala ulaganja ostvarite uštede, da (ne) morate da brinete da li će struja poskupeti.

nedeljnik.rs

Pogledajte još