GOOGLE SE KONAČNO USKLAĐUJE SA STANDARDIMA EVROPSKE UNIJE!

Autor teksta
Kliping

Kliping

Dan pre obeležavanja Međunarodnog dana zaštite podataka o ličnosti 28. januara, Google se obavezao da će uvesti promene u neke od svojih usluga i proizvoda kako bi se uskladio sa pravilima Evropske unije. Time ova kompanija demonstrira posvećenost pitanjima privatnosti i bezbednosti, poput drugih kompanija, a prevashodno Microsofta koji je bio prva kompanija kojoj je EU, pre nešto manje od deset godina, potvrdila visok standard zaštite privatnosti.

Google nudi preciznije informacije u skladu sa pravilima EU

Kako je najavljeno od strane Evropske komisije mnoge Google-ove usluge i proizvodi biće uskoro ažurirane kako bi pružile jasne i tačne informacije u skladu sa zakonima o zaštiti potrošača u Evropskoj uniji. Kompanija je, s tim u vezi, pristala da uvede značajne promene u Google Store, Google Play Store, Google Hotels i Google Flights nakon ključnog razgovora sa Mrežom za saradnju u zaštiti potrošača obavljenom još 2021.

U saopštenju koje je objavila Evropska komisija 27. januara kaže se da se Google, s obzirom na činjenicu da sve veći broj potrošača putem interneta obavlja kupovinu ili bukira svoj odmor, obavezao da preduzme veliki korak napred u cilju usklađivanja svog delovanja sa EU standardima kod kojih je strogo naglašeno da potrošači u okviru Evropske unije imaju pravo na jasne, potpune i transparentne informacije kako bi mogli da donose ispravne odluke o kupovini.

S tim u vezi, Google Flights i Google Hotels uskoro će jasno razlikovati usluge koje Google direktno nudi i slučajeve u kojima on deluje kao posrednik za druge kompanije i razjasniti kada se referentne cene koriste za popuste oglašene na platformi. Google se obavezao da će jasno staviti do znanja da Google Hotels ne verifikuju svoje recenzije i pristao je da poštuje iste obaveze u pogledu transparentnosti kao i druge platforme za smeštaj, recimo Booking i Expedia.

Promene koje dolaze u Google Play Store i Google Store obuhvataju pružanje jasnijih informacija o troškovima isporuke, pravo na povlačenje porudžbine tj. odustajanje od kupovine i dostupnost opcija popravke ili zamene tamo gde su one moguće. Google je dodatno pristao da ograniči svoje pravo da samostalno otkaže porudžbine ili promeni cene u Google Store-u i direktno će komunicirati sa evropskim organima za zaštitu potrošača kako bi uklonio nezakonit sadržaj otvarajući posebnu e-mail adresu putem koje se takav sadržaj može prijaviti i zatražiti njegovo uklanjanje.

Google se obavezao i da pruži detaljnije informacije o kompanijama koji su proizvođači proizvoda koje prodaje i usluga koje nudi, uključujući nazive preduzeća, adrese i sve dostupne kontakt informacije tj. omogućiće direktan kontakt sa predstavništvom te kompanije. Google će takođe pojasniti kako da korisnici pristupe različitim verzijama Google Play prodavnice u drugim zemljama i olakšaće i poboljšati pristupačnosti aplikacijama širom Evropske unije, uz omogućavanje potrošačima da koriste sredstva za plaćanja iz bilo koje EU zemlje.

Google će morati da ukine geoblokiranje

Google je i dalje pod pritiskom evropskih vlasti da prihvati sve propise Evropske unije o geoblokiranju koje je ona usvojila još 2018. Dok iz kompanije poručuju kako korisnici imaju mogućnost da promene svoju zemlju prebivališta jednom godišnje kako bi pristupili lokalnim aplikacijama i uslugama druge države članice EU, Evropski komesar za pravosuđe tvrdi da to krši propise o geoblokiranju, jer promena lokacije na taj način može dovesti do gubitka sadržaja i novca. Kako bi ispunio ove standarde, Google mora u potpunosti da se pridržava Uredbe o geoblokiranju, osiguravajući da potrošači uživaju ista prava i pristup istom sadržaju, bez obzira u kojoj se zemlji Evropske unije nalaze.

Ni Google ni Evropska komisija nisu, međutim, jasno rekli kada će sve navedene promene stupiti na snagu, ali se očekuje brza realizacija s obzirom na to da će se primena preuzetih obaveza obavljati pod nadzorom Mreže za saradnju u oblasti zaštite potrošača, dok će nacionalne vlasti u svim članicama Evropske unije pratiti poštovanje obaveza i po potrebi preduzimati mere u cilju njihovog ispunjavanja.

Pogledajte još