Efekat „Queen’s Gambit“: Svi sada žele da kupe šahovski set

Autor teksta
Kliping

Kliping

Poslednjih nekoliko godina najpopularnija „kraljica“ na Netflix-u je definitivno njeno kraljevsko visočanstvo Kraljica Elizabeta u popularnoj seriji „The Crown“. Međutim, ove jeseni dobili smo još jednu „kraljicu“ na Netflix-u, kraljicu drevne igre šaha – Beth Harmon. Anya Taylor-Joy u ulozi Beth Harmon je glavni protagonista serije „The Queen’s Gambit“, koja je preko noći postala jedna od najpopularnijih serija na platformi Netflix. Pored zaista impresivne glume i veoma zanimljive radnje, serija je podstakla i same fanove da se zainteresuju za šah, što je dovelo do efekta da je prodaja šahovskih setova porasla za neverovatnih 100% u odnosu na isti period prošle godine. Stručnjaci to nazivaju „Queen’s Gambit effect“ koji podstiče popularizaciju šaha među novom mladom publikom i različitim demografskim kategorijama.

 

 

Ovaj efekat na tržištu šahovskih setova je pokrenuo i same proizvođače u proizvodnji i ponudi  različitih šahovskih setova velikom broju kupaca. Na sajtovima poput 1stDibs možete kupiti luksuzni set od livenog mermera, srebra i lapis lazulija za „samo“ 35.000 dolara ili da se zadovoljite šahovskim setom sa pločom od crnog mermera za skrominijih 420 dolara. S druge strane, italijanski sajt za dizajn Artemest je ponudio drugačije viđenje dizajna šahovskog seta od pozlaćenog i srebrnog mesinga u odnosu na tradicionalno crno beli komplet. Ovi dizajnerski iskoraci nisu slučajni jer cela serija odiše divnim enterijerima, stilskim i modnim detaljima koji su veoma bitni za fanove serije. Naravno, iako možda trenutno uživa obnovljenu popularnost, igra šaha datira vekovima unazad i već dugo pleni igrače širom sveta. Veruje se da šah potiče od indijske igre iz 7. veka, a zatim je igra evoluirala širenjem iz Azije i Evrope u narednim vekovima. Kao rezultat toga, širom sveta možete pronaći razne starinske i savremene šahovske setove. Tako je preko sajta Modernih antikviteta prodat i set od alabastera, što se pripisuje efektu Netflix-ove serije.

 

 

Kako vreme postaje sve hladnije, a ova zima će nas zbog opšte poznatih razloga dodatno zadržati malo više kod kuće, možda je pravo vreme da se prepustite ovoj intelektulno okrepljujućoj igri. Ne morate da imate budžet za pijune od alabastera jer za uživanje u ovoj igri dovoljno je da naručite ili kupite šahovski set u vašoj obližnjoj knjižari ili da obrišete prašinu sa šahovskog seta koji se nalazi generacijama u vašoj porodici.

Zagrejte prostoriju, napravite piće i postavite šah tablu – Beth Harmon bi bila ponosna.

Izvor:  housebeautiful.com

Pogledajte još