MASH-UP BRENDOVA – PUT KA VEĆOJ PREPOZNATLJIVOSTI I NOVIM CILJNIM GRUPAMA

Autor teksta
Picture of Kliping

Kliping

Mash Up Brendova 1

Lokalni proizvođač sladoleda Moritz Eis udružio se sa Soko Štarkom i ovog leta ponudio sladolede sa ukusom Bananice, čokolada Menaž i Najlepše želje, ali i Smokija. Frikom je nešto slično već radio sa Plazmom, dok je u svetu takvih primera bezbroj.

Čini se, sa tim u vezi, da su najpopularnija i najzanimljivija mešanja u bliskoj prošlosti vezana za hranu, te da će ih tek biti, jer nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Udruživanje brendova u digitalnoj eri

Digitalni mediji pružili su nove mogućnosti za lako udruživanje brendova i pokretanje zajedničkih kampanja ili kreiranje zajedničkih proizvoda što se najpre odrazilo na muziku, modu, dizajn i maloprodaju, a potom i na hranu.

Konditorske kompanije konstantno tragaju za načinom da povećaju obim prodaje svojih proizvoda i dođu do šire publike, a njihovo preoblikovanje udruživanjem sa drugim brendovima jedan je od boljih načina za to. Potrošači vape za novim ukusima i iskustvima sa hranom, dok društvene mreže pomažu u širenju informacija o tim proizvodima i privlačenju nove publike.

Ako konzumenti dokazano vole oba brenda, a to potvrđuje njihova pozicioniranost na tržištu, onda njihova kombinacija predstavlja nešto što se mora probati.

Za brendove kao što je, primera radi, Moritz Eis koji imaju lokalno prisustvo (u Srbiji u Beogradu i Novom Sadu), ali su pozicionirani dovoljno dobro da brend poput Soko Štarka uđe u mash-up sa njima, takva kooperacija je odličan potez, jer jača njihov kredibilitet i omogućava proširenje tržišta i konzumenata. Sa druge strane, brendovima sa dugom tradicijom u proizvodnji hrane i dobro poznatim proizvodima daje mogućnost da osveže svoju ponudu, ali i da ojačaju svoju reputaciju i prepoznatljivost.

Mash-up i jednom i drugom brendu donosi novu publiku, odnosno pruža mogućnost komunikacije ka novim ciljnim grupama. Ako imamo brend koji favorizuje ili prepoznaje mlađa populacija, njegovo udruživanje sa brendom koji je tradicionalno prepoznat među starijim generacijama donosi mu nove poklonike do kojih bi mimo ovakvog mash-upa dolazio komplikovanije i sporije.

Ljudi uvek žele nešto novo, drugačije

Mash-up koji su napravili Moritz i Štark odmah po izlasku u javnost izazvao je pravu pometnju na internetu, što je prvi signal da je urađena prava stvar. Društvene mreže su se usijale od komentara, što onih koji su probali nove ukuse, što onih koji nisu. Gotovo da nije bilo ravnodušnih, tako da je sam mash-up sebi odradio odličan PR.

Logično, najviše pažnje privukao je sladoled sa ukusom Smokija pošto su konzumentima već dosadili standardni proizvodi i hoće nešto novo, drugačije, ekstravagantno, a ova slatko-slana ledena kombinacija predstavlja upravo to. Dve kompanije su očigledno shvatile koliko su ljudi danas gastronomski osvešćeniji i avanturistički nastrojeni kada je u pitanju isprobavanje novih ponuda i ukusa, ali i da će se iz toga razviti komunikacija na mnogim nivoima.

Mash Up Brendova 2

Tako intrigantan mash-up  nikoga ne ostavlja ravnodušnim. U modernom dobu je odličan okidač za brand storytelling koji privlači veliku pažnju publike i stvara prostor za interakciju na mestima brend komunikacije.

Suština je da su zapravo konzumenti pokretačka snaga brendovima za mash-up, jer postoji taj nezasiti interes za novim iskustvima sa hranom i pićima. Zapravo sve više postajemo kultura koja želi da svaka prilika za hranu bude doživljaj i da nas iznenadi novim, smelim i zabavnim ukusima koji će našu žudnju za njima učiniti još jačom.

Korist i za brendove i za potrošača

Partnerstva između konditorskih proizvoda i brendova često su provokativna i izazivaju snažne reakcije potrošača, bilo da je u pitanju uzbuđenje ili neka početna odbojnost. U oba slučaja, mash-up brendova hrane pokrene organsku priču na društvenim mrežama čime se kreira dobar PR, bez obzira da li ljudi jedva čekaju da isprobaju novi neobičan proizvod ili poručuju kako im se isti odbojan u najavi.

Brendovi, logično, moraju biti svesni i potencijalnih rizika, kao i toga da će morati da dele i pozitivne i negativne povratne informacije. Ako jedan brend dobije negativnu kritiku i drugi će morati da snosi konsekvence, iako nisu direktno njemu upućene.

Potencijalno mali rizik, a veliki potencijal

Suštinski, vreme je idealno za partnerstva među brendovima koji se bave proizvodnjom hrane. Potrošači nikad nisu bili zainteresovaniji i otvoreniji za nove ukuse, teksture i hibridne kombinacije brendova i proizvoda koje im ranije ne bi palo na pamet da spoje.

Sa druge strane, za brendove su ekstravagantne, neočekivane kombinacije i udruživanje sa drugim brendovima uvek put ka novoj grupi potrošača i način da se inovativnim poduhvatima održi dobra reputacija među postojećim.

Pogledajte još