RAK DOJKE NIJE KRAJ: PRIČE O OTPORU, HRABROSTI I PREŽIVLJAVANJU

Autor teksta
Picture of Kliping

Kliping

Medijsko istraživanje intervjua žene koje su se suočile sa rakom dojke

Svakodnevno u medijima slušamo potresne statistike o raku dojke – koliko žena godišnje izgubi život, koliko njih se suočava sa dijagnozom, koliko je važno obratiti pažnju na prevenciju i faktore rizika. Saveti lekara, stručnjaka i javne kampanje često nas podsećaju na ozbiljnost ove bolesti.

Ipak, sve ove informacije dobijaju novu dimenziju kada ih čujemo od žena koje su same prošle kroz ovu borbu. Ana, Nastasja, Katarina, Vesna, Domina, Jelica, Tatjana, Jelena, Marija i mnoge druge podelile su sa javnošću svoja lična iskustva, podsećajući nas da iza statistika stoje stvarni životi – priče o hrabrosti, nadi i nepokolebljivoj borbi. Agencija Kliping se bavila upravo ovom temom u svom godišnjem Izveštaju o raku dojke, analizirajući kako su mediji u prethodnih godinu dana izveštavali o ženama koje su prošle kroz ovu tešku borbu – šta im je pomoglo, a šta im je dodatno otežalo put ka izlečenju.

Šta im je pomoglo?

Žene koje su prošle kroz ovu tešku borbu u svojim intervjuima istakle su nekoliko ključnih faktora koji su im pomogli da se suoče s bolešću i dođu do ozdravljenja:

  • Preventivni pregledi: Rano otkrivanje bolesti bilo je presudno za mnoge od ovih žena jer su im redovni pregledi omogućili da se rak otkrije u početnim fazama, kada je lečenje najefikasnije.
  • Pozitivan stav: Održavanje optimizma i vere u ishod lečenja igralo je značajnu ulogu u emocionalnoj stabilnosti ovih žena. Mnoge od njih navode da im je pozitivan stav pomogao da se lakše nose s teškim trenucima.
  • Promena fokusa u razmišljanju: Neke su svesno odlučile da se usmere na one aspekte života koje mogu kontrolisati, poput svakodnevnih rutina, hobija ili odnosa sa bliskim ljudima, što im je pomoglo da zadrže osećaj kontrole nad svojim životom.
  • Podrška okoline: Porodica, prijatelji i šira zajednica pružili su im neizmernu podršku, što je značajno ublažilo osećaj izolacije i bespomoćnosti.
  • Adekvatna lekarska pomoć: Stručan i posvećen medicinski tim omogućio im je da se osećaju sigurno i informisano tokom celog procesa lečenja.

Pored najčešćih razloga poput preventivnih pregleda i adekvatne medicinske pomoći, mnoge žene su u intervjuima isticale i dodatne faktore koji su im pomogli tokom borbe sa rakom dojke. Volja za životom bila je pokretač kroz izazove, a inovativne terapije donele su nove nade za izlečenje. Promena načina života pomogla je u fizičkom i mentalnom oporavku, dok su poverenje u doktore i alternativne metode lečenja pružili dodatnu sigurnost. Pozitivni primeri izlečenja i umetnost bili su inspiracija, a prihvatanje dijagnoze prvi korak ka uspešnoj borbi.

Šta im je otežalo borbu?

I pored svih pozitivnih faktora, ove žene su se suočile i sa preprekama koje su dodatno otežavale njihovu borbu:

  • Strah: Iako je pozitivan stav bio presudan, strah od ishoda, bola i gubitka kontrole često je bio teško prevazići. Ovaj emocionalni teret pratio ih je kroz sve faze lečenja.
  • Nedostatak podrške partnera: Neke žene su navele da nisu imale dovoljno podrške od svojih partnera, što je dodatno otežalo suočavanje sa bolešću.
  • Liste čekanja: Duga čekanja na dijagnostičke testove ili terapije predstavljala su značajan problem, izazivajući dodatni stres i neizvesnost.
  • Emocionalna iscrpljenost: Kontinuirani pritisak i mentalna borba s bolešću ostavljali su mnoge emocionalno iscrpljene, što je dodatno otežavalo proces lečenja.
  • Uloga žrtve: Neke žene su se teško nosile s percepcijom društva o njima kao o „žrtvama“ bolesti, što je uticalo na njihov osećaj identiteta i samopouzdanje.

Pored ovih prepreka, žene su u svojim ispovestima isticale i dodatne izazove. Nedostupnost zdravstvene zaštite, skupi lekovi i nemogućnost nabavke morfijuma u apoteci bili su veliki problemi s kojima su se suočavale. Mnoge su se osećale izolovano zbog sramote zbog bolesti i nedostatka podrške okoline. Takođe, nepoverenje u pozitivan ishod i nedostatak informacija o terapiji stvarali su dodatnu nesigurnost, a izostanak psihološke podrške otežao je suočavanje s emocionalnim aspektom bolesti.

Iako su prošle kroz teške životne izazove i suočile se sa opasnom bolešću, žene koje su podelile svoja iskustva u intervjuima bile su pune optimizma. Njihova snaga, vedrina i želja da pomognu drugim ženama jasno su se videle u svakoj rečenici. Nasmejane i pune vere u život, ove heroine su pokazale da, iako je rak dojke težak protivnik, pozitivan stav i spremnost da se pomogne drugima mogu biti snažno oružje u toj borbi.

 „Svoju dijagnozu sam ocenila ‘život kao opomena, bolest kao ponuda’“, izjavila je jedna od njih, ističući kako je bolest promenila njen pogled na svet. U ovim teškim trenucima, žene su naglasile važnost nade i unutrašnje snage. „Bajke su nam potrebnije nego ikad zbog čudovišta sa kojima se sad suočavamo“, rekla je druga, slikovito opisujući izazove sa kojima se suočava. Njihova poruka je bila jasna: „Jedini izbor koji imate jeste vaša snaga“, čime su podstakle druge da ne odustaju i da uvek pronalaze snagu za nastavak borbe. U njihovim pričama, smrtni ishod nikada nije bio jedina opcija – „smrtni ishod nije jedini ishod,“ kako su naglasile, ukazujući na važnost nade u procesu ozdravljenja. Njihove priče su postale simbol hrabrosti i inata prema bolesti: „borba u inat raku“ bila je moto mnogih od njih, pokazujući da se kroz osmeh i odlučnost može suočiti i sa najvećim izazovima.

Autorke istraživanja: Tanja Jerinić, Media Analyst, Kliping i Ivana Milošević, Head of Media Analysis & Research, Kliping

Pogledajte još