Istraživanje o izveštavanju štampanih medija o nezi žena u 2020. godini

Autor teksta
Picture of Ivana Milošević

Ivana Milošević

Nega Zena

„Lepota se krije u kosi“ (Grazia), „Nova nega iz ampula i kapsula“ (Blic žena), „Odaberite pravu kremu za lice“ (Cica), „Šta vaš izgled govori o vašem zdravlju?“ (Lepota i zdravlje), „Osvežite se kafom“ (Blic žena), „Kako ulje može biti benefit za vašu, čak i masnu kožu“ (Cosmopolitan), „Svakodnevna doza sreće za vašu kožu“ (Elle), „Profesionalna nega za plavuše“ (Harpers BAZAAR), „Šta sve može antiejdž krema“ (Hello!), „Šminka za vrele dane“ (Lepa&Srećna), „Lepota započinje sa zdravom kožom“ (Sensa) – samo su neki od mnogobrojnih naslova tekstova sa savetima za pripadnice lepšeg pola kako da vode računa o svom izgledu.

Nega Zena 01

Analiza agencije „Kliping“ pokazala je da su štampani mediji u 2020. godini najčešće izveštavali o preparatima za negu lica (44,77%), slede proizvodi za telo (37,46%), dok je na trećem mestu kosa (17,77%). Čitateljke lifestyle magazina „Lepota i zdravlje“ i „Lepa&Srećna“ imale su mogućnost da dobiju najveći broj saveta o nezi. Osim mesečnih štampanih izdanja, u top 5 medija koji informišu o ovoj temi su nedeljici „Blic žena“ i „Hello!“.

Podeljeno prema preparatima za negu, mediji su najčešće pisali o nezi lica (40,59%), sledi nega tela (31,01%), nega kose (17,77%), nega usana (4,18%), nega ruku (3,66%) i nega stopala (2,79%).

Nega Zena 02

Novinari su izveštavali da je stresni period izazvan COVID-19 pandemijom ostavio posledice i po našu kožu, pre svega lica, pa je njena hidratacija bila u primarnom medijskom fokusu tokom 2020. godine. Tako su čitateljke za rešenje ovog problema najčešće mogle da dobiju savet da koriste proizvode koji osvežavaju kožu lica, vraćaju neophodnu elastičnost, vlažnost, sjaj i tako uspore proces starenja koji se u vanrednim okolnostima intenzivirao. Na drugom mestu su anti-age saveti za korišćenje proizvoda u formi seruma, krema, maski kreiranih da koži vrate mladalački kolagen i njen prirodni balans. Usled pandemije koronavirusa, pojavio se novi problem kože lica – maskne, odnosno akne i drugi upalni procesi na koži koji nastaju kao posledica nošenja zaštitnih maski. Iz tog razloga su mediji savetovali da se koriste proizvodi koji sadrže salicilnu kiselinu jer će oni najefikasnije očistiti pore.

Kao i za lice, mediji su za blistav izgled kože tela najčešće davali preporuke za korišćenje proizvoda   lagane teksture, koji kožu čine hidriranom i elastičnom, kao i one sa 100% prirodnom hijaluronskom kiselinom, koji efikasno pomažu u sprečavanju njenog isušivanja pod tušem. Osim kupki, čitateljke su dobijale i savete o losionima za telo koji ističu prirodnu lepotu kože koja će biti negovana, glatka i imati prirodni sjaj, ali i o preparatima za sunčanje sa zaštitnim faktorom, samopotamnjivanje i beauty proizvodima na bazi prirodnih sastojaka namenjenim za dubinsko čišćenje celog tela.

Nega kose tokom različitih godišnjih doba zahteva primenu različitih preparata, pa su mediji pisali o raznovrsnim šamponima, regeneratorima, balsamima, sprejevima, losionima, maskama, ampulama i uljima. Čitateljke su između ostalog dobijale savete kako da koriste sve više popularne šampone za suvo pranje kose kao idealne za spas svake žene kada se nađe u situaciji da nema vremena ili priliku da opere kosu. Tokom 2020. godine mediji su savetovali svojim čitateljima da neguju svoju kosu uz poruku da je „samo zdrava kosa lepa kosa“.  

Nega Zena 03

Usne baš kao i lice, zahtevaju dodatnu negu, pa su mediji u svojim tekstovima savetovali upotrebu balsama koji sadrže omega-3 masne kiseline koje pomažu da koža izgleda zdravo i vitalno, ali i vitamin E koji ima moć da regeneriše dehidriranu kožu, efikasno hidrira i neguje usne. Osim toga, mediji su izveštavali i o skrabovima koji čine usne mekim za tren oka jer nežne čestice pilinga uklanjaju izumrle ćelije, a pritom ne iritiraju kožu.

Zbog koronavirusa prali smo ruke češće nego ikada, pa se koža ruku konstantno isušivala, usled čega je dolazilo do njenog pucanja i perutanja. Zbog toga su novinari preporučivali proizvode, među kojima su najbolji oni sa formulom na bazi shea butera, avokadovog, kokosovog ili maslinovog ulja, glicerina i vitamina E. Tokom analiziranog perioda mediji su najmanje informisali čitateljke o nezi stopala i kako rešiti najčešće probleme suve i ispucale kože.

Nega Zena 04

Poredeći podatke za 2020. godinu sa 2019. o nezi je u štampanim medijima objavljeno 39,07% tekstova manje. Najveći pad u broju tekstova zabeležen je u mesecima prvog talasa COVID-19 i to dominantno u martu 2020. (60% tekstova je manje). Upoređujući kategorizaciju preparata za negu različitih delova tela, mediji su za 44,38% manje tekstova izveštavali o nezi tela, 42,86% usana, 39,79% lica, 32,26% ruku, 31,54% kose, dok je za 23,08% objava više o nezi stopala.

Nega Zena 05

U 2020. godini 87,46% analiziranih tekstova sadržalo je fotografije određenih proizvoda za negu kože lica, tela ili kose. Analiza je pokazala i da 73% tekstova sadrži predstavljanje minimum dva proizvoda za određenu vrstu nege, što pokazuje da mediji raznovrsno izveštavaju o ovoj temi, ostavljajući čitateljkama mogućnost izbora najboljih preparata za njihov tip kože.

Pogledajte još