NOVI BRODOLOM NA TRŽIŠTU KRIPTOVALUTA

Autor teksta
Picture of Kliping

Kliping

FTX, druga najveća svetska berza kriptovaluta, nalazi se u krizi i dovela je do još jednog kraha tržišta digitalne imovine i do nove drame u kojoj učestvuju najmoćniji igrači u kripto svetu, a koju neki porede sa kolapsom Lehman Brothers banke iz 2008. U kojoj meri je ona bitna, pokazuje to što je već nekoliko dana ova medijska biznis tema u fokusu javnosti, čak i u Srbiji. Naš monitoring pokazuje da su mediji u Srbiji objavili skoro tri stotine tekstova u vezi s kriptovalutama u prvoj polovini novembra. Skoro četvrtina objava bila je 10. novembra kada je Binance objavio da odustaje od kupovine FTX-a i kada se dogodio pad vrednosti kripto valuta. U tome su, naravno, prednjačili internet portali, dok su tradicionalni mediji ovoj temi posvetili znatno manje pažnje.

Šta se dogodilo sa FTX-om?

Iako mu je zvanično sedište na Bahamima, FTX-om se upravlja iz SAD-a sa najvećim kancelarijama u Čikagu i Majamiju. Zajedno sa Binance-om, svojim rivalom, FTX obrađuje većinu trgovanja kriptovalutama širom sveta i predstavlja kriptovalutni ekvivalent ofšor kazina. I FTX i Binance upravljaju prodajnim mestom koje reguliše SAD, i koje pomno prati ono malo propisa američke vlade, ali najveći deo novca koji teče kroz njihove knjige je izvan njenog dometa, drugim rečima neograničen je u regulatornim zahtevima.

Pre nešto više od nedelju dana, u CoinDesku, novinskom servisu kripto industrije, pojavio se članak koji je izazvao krizu. Tvrdilo se da je bilans stanja Alameda, kripto hedž fonda koji se nalazi u vlasništvu osnivača FTX-a, Sema Benkmena-Frida držao milijarde dolara vredne FTX-ove sopstvene kriptovalute, FTT, i da ih je koristio kao kolateral u daljim zajmovima. Ako bi to bio slučaj, onda bi pad vrednosti FTT-a mogao oštetiti oba preduzeća, s obzirom na njihovo zajedničko vlasništvo. Ali sam FTT nije imao nikakvu vrednost osim FTX-ovog dugogodišnjeg obećanja da će kupiti bilo koje novčiće po ceni od 22 dolara, što je izazvalo strahove da je cela institucija zamak izgrađen od peska.

Situacija se samo zahuktala odatle. Vrednost FTT-a je pala, a FTX klijenti su počeli da povlače sredstva u egzodusu. U poruci osoblju, koju je citirao Rojters, Benkmen-Frid je rekao da je kompanija pretrpela ogromnu navalu povlačenja, jer su korisnici požurili da uzmu 6 milijardi dolara u kripto-novčićima iz FTX-a tokom trodnevnog perioda. Dnevna povlačenja obično su iznosila desetine miliona dolara, rekao je Benkmen-Frid svojim zaposlenima.

Tada je u pomoć pritekao rival, Binance čiji izvršni direktor Čangpeng Džao najavio kupovinu FTX-a, ali je već sutradan odustao od toga. Kriza koja se rasplamsavala lagano dobila je dodatno ubrzanje nakon što je Džao tvitovao da njegova kompanija prodaje svoje FTT holdinge, vredne oko 500 miliona dolara, zbog nedavnih otkrića koja su izašla na videlo. Time je postalo jasno da Binance odustaje od pomoći i preuzimanja posrnulog rivala. Problemi su van naše kontrole ili mogućnosti da pomognemo, poručili su iz Binance-a.

Šta je sledeće za FTX?

Kompanija se našla u situaciji da mora ili da pronađe milijarde dolara kako bi ispunila zahteve kupaca za povlačenjem novca, ili da zaustavi egzodus pronalaženjem načina da ih uveri da je njihov novac siguran. Međutim, to nikada nije lako kada toliko kupaca juri na vrata.

Agencija Blumberg prenela je da je Benkmen-Frid izjavio kako su kompaniji neophodne 4 milijarde dolara da ostane solventna, uz nedostatak u finansiranju od 8 milijardi dolara. A potom je objavljeno i to da je krah FTX-a već pod istragom Komisije za hartije od vrednosti (Securities and Exchange Commission – SEC)i Komisije za trgovinu robnim terminskim ugovorima (Commodity Futures Trading Commission – CFTC). Ova agencija navodi, pozivajući se na ljude upućene u istragu, da regulatori istražuju da li je FTX pravilno upravljao sredstvima klijenata. Wall Street Journal je objavio da je FTX pozajmio 10 milijardi dolara klijentskih sredstava Alamedi da se kocka, što je značajan deo imovine berze od 16 milijardi dolara.

U takvom svetlu stvari, ni malo ne čudi poslednja informacija da je FTX i zvanično podneo zahtev za bankrot.

Da li kriza u FTX-u utiče na ostatak berze kriptovaluta?

Otkako je počela kriza u FTX-u, bitkoin je pao sa 20 hiljada dolara po novčiću na 16,5 hiljada dolara, što je najniža vrednost od 2020. Širi sektor je pao za skoro 5 odsto u prvih 24 sata, prema CoinMarketCap-u, a velike kompanije su primorane da dokazuju sopstvenu likvidnost. Popularni token na protokolu Solana, na primer, koji omogućava korisnicima tog blokčejna da trguju bitkoinima, oslanja se na FTX za svoju vrednost: ako razmena propadne, nejasno je da li bi bilo koji od bitkoina na tom protokolu mogao da se povrati, brišući milione dolara od postojanja preko noći. I, kao i sa svakim krahom kriptovaluta, sve oči su uprte u Tether, „stablecoin“ od 70 milijardi dolara koji podupire veći deo privrede sektora.

Otpornost finansijskog sistema na kolebanje na kripto-tržištu već je testirana u proteklih 12 meseci sa početkom nove „kripto zime“. Vrednost celokupnog kripto-tržišta dostigla je vrhunac od 3 milijarde dolara prošlog novembra, ali je potom pala ove godine zbog mešavine kripto specifičnih događaja i širih makroekonomskih problema i trenutno se kreće na oko 800 milijardi dolara. Tokom tog perioda, globalna finansijska tržišta su takođe patila, ali to je zbog mnogo većih problema, kao što je trenutna situacija u Ukrajini i rastuće kamatne stope.

Koliko god dramatično trenutno sve izgledalo, ne treba žuriti sa zaključcima da kripto-tržište propada, jer su se padovi dešavali i ranije, nakon čega je svaki put usledio oporavak. Ne treba gubiti iz vida da je bitkoin od nastanka 2009. do danas mnogo puta proglašavan za prevaru, ali je pokazao svoju rezistentnost i postao začetnik nove digitalne imovine, tehnologije, finansijskih transakcija, berzi, a samim tim, kao i nešto što ima svoje uspone i padove, baš kao i svaka stvar sa kojom se trguje.

Pogledajte još